DeKunststudio.png

Drenthe wat ben je mooi

​SCHILDEREN - ONTDEKKEN - NATUUR - CULTUUR

Je bent tijdens deze schildercursus te gast in een unieke en historische omgeving: hier in het gebied Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Boschoord is 200 jaar geschiedenis af te lezen. Je vindt er kenmerkende landschapsstructuren, tientallen monumenten en veel koloniehoeves die het verhaal vertellen van een bijzonder verleden. 

Frederiksoord, Kolonie I van de Maatschappij van Weldadigheid

In 1818 werd hier De Maatschappij van Weldadigheid opgericht door generaal Johannes van den Bosch om de armoede in stedelijke gebieden aan te pakken. De eerste proefkolonie Frederiksoord in Drenthe bood arme gezinnen huisvesting, werk, scholing en zorg. Met de invoering van de leerplicht en een ziekenfonds legde Van den Bosch hiermee de basis voor onze hedendaagse verzorgingsstaat.

 

Zijn ideeën (en de uitvoering ervan) zijn zó bijzonder dat 'zijn' Maatschappij van Weldadigheid en de door hem gestichte Koloniën, genomineerd zijn voor de UNESCO Werelderfgoed status.

 

Dat dit een buitengewoon bijzonder stuk geschiedenis is benadrukte onze koning afgelopen jaar, tijdens zijn bezoek aan Frederiksoord i.v.m. de viering van het 200-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steden en dorpen om te bezoeken:

  • Frederiksoord, Vledder

  • vestingstad Steenwijk

  • Giethoorn, (Venetië van het Noorden)

  • Hanzestad Zwolle (Museum De Fundatie)

  • (Er gaat niets boven) Groningen

  • Diever, Dwingeloo, Havelte

  • Meppel

 

Eten en drinken

Museum

Op de unieke, historische plek van de eerste proefkolonie in Frederiksoord is op 1 mei jl. het fonkelnieuwe Museum de Proefkolonie geopend. 

Jubileum

Het jubileumboek ‘Droom en weldaad - 200 jaar Maatschappij van Weldadigheid’ weerspiegelt een unieke geschiedenis. Misschien ook jouw geschiedenis.