logo-main.png

Drenthe wat ben je mooi

​SCHILDEREN - ONTDEKKEN - NATUUR - CULTUUR

Je bent tijdens deze schildercursus te gast in een unieke en historische omgeving: hier in het gebied Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Boschoord is 200 jaar geschiedenis af te lezen. Je vindt er kenmerkende landschapsstructuren, tientallen monumenten en veel koloniehoeves die het verhaal vertellen van een bijzonder verleden. 

Frederiksoord, Kolonie I van de Maatschappij van Weldadigheid

In 1818 werd hier De Maatschappij van Weldadigheid opgericht door generaal Johannes van den Bosch om de armoede in stedelijke gebieden aan te pakken. De eerste proefkolonie Frederiksoord in Drenthe bood arme gezinnen huisvesting, werk, scholing en zorg. Met de invoering van de leerplicht en een ziekenfonds legde Van den Bosch hiermee de basis voor onze hedendaagse verzorgingsstaat.

 

Zijn ideeën (en de uitvoering ervan) zijn zó bijzonder dat 'zijn' Maatschappij van Weldadigheid en de door hem gestichte Koloniën, genomineerd zijn voor de UNESCO Werelderfgoed status.

 

Dat dit een buitengewoon bijzonder stuk geschiedenis is benadrukte onze koning afgelopen jaar, tijdens zijn bezoek aan Frederiksoord i.v.m. de viering van het 200-jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door de ligging van De Nijenshof op het drie-provincie-punt van Drenthe, Overijssel en Friesland, kun je met de fiets of lopend binnen een half uur drie provincies met hun kenmerkende landschappen beleven!

 

Drenthe is oer, stoer, ongerept en oorspronkelijk. Je komt op plaatsen waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Renée deelt graag de mooiste, ongereptste plekjes met jullie. Per e-car laat zij jullie desgewenst graag in ca 2 uur het gebied en de bijzondere plekjes zien.

 

Het Holtingerveld

Op fietsafstand van De Nijenshof graast een grote kudde met Drentse heideschapen. In 'De Poort tot het Oerlandschap Holtingerveld' liggen twee hunebedden - prehistorische graven - in het met heide begroeide veld. Ze worden gerekend tot de mooiste en bijzonderste van Nederland.

 

Drie Nationale Parken

Er zijn in Nederland 17 gebieden aangewezen als Nationaal Park. Ze voldoen aan de criteria:

 • een aaneengesloten natuurgebied van ten minste 1000 hectare, bestaande uit natuurterreinen, wateren en/of bossen,

 • met een bijzonder landschappelijke gesteldheid en planten- en dierleven, waar tevens

 • goede mogelijkheden zijn voor recreatief medegebruik.

 

Drie Nationale Parken, ieder met bijzondere natuurkenmerken, liggen in de directe omgeving van De Nijenshof:

 • Het Drents Friese Wold

 • Het Dwingelder Veld

 • De Weerribben en Wieden

 

Golfen

Golfen in het Noorden van Nederland is ontspannen golfen. Veelal is een afslagtijd reserveren niet nodig. Een telefoontje naar de baan (regelt Renée graag) is vaak voldoende. Renée en Hans zijn zelf lid op Havelte en kunnen op deze baan greenfees aanbieden voor € 30 voor 18 holes. Ook bij de banen waarmee Golfclub Havelte een 4-sterren overeenkomst heeft (Zwolle, Leeuwarden en Veendam) kun je - via hen - voor een sterk gereduceerd tarief spelen.

 

Renée en Hans speelden kort geleden op De Hildenberg in Appelscha - nu nog 9 holes, binnenkort een 12 holes baan. Een aanrader!

 

Sterrebos

Het Sterrebos is één van de nog overgebleven sterrenbossen in Nederland. Het is in de 18de eeuw aangelegd door de familie Van Heloma die het gebruikte als 'jacht bos'. Nu kun je er heerlijk wandelen en genieten in de 'droge kom' een mystieke plek, midden in het bos.

Welkom toen, Welkom nu

De voormalige Koloniën worden 'Proeftuin van Weldadigheid'. Hier krijgen de idealen van toen en van nu een nieuwe toekomst. Thema’s zijn o.a. sociaal ondernemen (zorg), duurzaamheid en circulariteit (zelfvoorzienend wonen) en gezond leven (duurzaam voedsel en innovatieve streekproducten, waaronder boekweit).

 

Tijdens een excursie van BeleefTours zie je de monumenten van de Maatschappij van Weldadigheid en vertelt Renée meer over de bijzondere geschiedenis van Frederiksoord, Wilhelminaoord en Nijensleek. Renée en Hans wonen buiten het dorp Nijensleek, in het Nijensleekveld, ook wel de 'desperado-kolonie'. 

 

Landgoed Heerlijckheid De Eese

Steek vanaf De Nijenshof de weg over en ervaar 800ha natuurgebied. Het landgoed is in privé bezit en opengesteld voor wandelaars. 

 

Giethoorn

'Venetië van het Noorden'. Een prachtig oorspronkelijk dorp in het Noorden van Overijssel, op 15 autominuten van De Nijenshof. Leuker is het om via smalle wegen en fietspaden naar Giethoorn te fietsen. Wij laten je weten hoe je via de mooiste (en via de minst toeristische ;-)) weggetjes naar dit mooie dorp fietst.  

 

Vledder Aa

Onze favoriet is het oude stroomdal van de Vledder Aa, een nauwelijks bekend stukje Drenthe. Zó moet Drenthe er vroeger uit gezien hebben. Het gebied wordt begraasd door grote grazers en de gescheperde schaapskuddes; je waant je er in vroeger eeuwen.  Schaapherder Catrinus Homan zorgt er met zijn 280 Schoonebeker heideschapen voor dat het heidegebied in stand wordt gehouden.

 

Steden en dorpen om te bezoeken:

 • Frederiksoord, Vledder

 • vestingstad Steenwijk

 • Giethoorn, (Venetië van het Noorden)

 • Hanzestad Zwolle (Museum De Fundatie)

 • (Er gaat niets boven) Groningen

 • Diever, Dwingeloo, Havelte

 • Meppel

 

Eten en drinken

Museum

Op de unieke, historische plek van de eerste proefkolonie in Frederiksoord is op 1 mei jl. het fonkelnieuwe Museum de Proefkolonie geopend. 

Jubileum

Het jubileumboek ‘Droom en weldaad - 200 jaar Maatschappij van Weldadigheid’ weerspiegelt een unieke geschiedenis. Misschien ook jouw geschiedenis.